SAGSBEHANDLING UDEN NØLEN

Virksomheden Actulux har netop rykket rødderne op fra de trygge omgivelser i Hadsund til en spritny base i Støvring. Med en indflytningsdato, der lød den 1. november 2022, toner virksomheden nu tydeligt frem langs E45, og virksomheden har glædet sig til at finde sig til rette i det nye byggeri.

Beslutningen var imidlertid langt fra lige til. Vi har taget en snak med Actulux’ administrerende direktør, Jens Buus, for at høre nærmere om beslutningsprocessen og hans oplevelse af samarbejdet med Rebild Kommune.

INNOVATIV BRANDVENTILATION GIVER VÆKST

Actulux opstod tilbage i 2005, hvor Jens gik sammen med en passiv investor med formål om at skabe elektroniske åbningssystemer til brug i brandventilation. Med en kombination af kompetencer, kom Actulux hurtigt i gang med udviklingen i Hadsund, og ambitionerne var ikke små.

- Vi startede helt fra nul i Hadsund, som dengang bød på erhvervsvenlige vilkår for en nyopstartet virksomhed som os. Jeg er selv uddannet ingeniør og havde derfor den tekniske ballast, men der var brug for mere. Derfor gik jeg sammen med en ekstern, passiv investor. Vi videreudviklede på vores produkter, som blev produktionsmodne efter et par år. Vi gik efter at opfylde de europæiske krav i bygningsreglementet bredt, så vi også straks kunne sælge udenfor Danmark. Investeringen gik godt, og vi fik hurtigt en kurve opad.

Udviklingen af produkter har sidenhen ført til en større produktserie. Befinder du dig i Bilka i Skalborg, står du faktisk under 177 af Actulux’ klemmer, der er klar til at åbne for ventilationen og lukke røgen ud, hvis en brand skulle opstå under dit indkøb.

- Vi producerer delelementer til ovenlys, vinduer og glasfacader, der består af åbningssystemer. Vi opfandt nogle produkter, som var helt unikke, og vi fik europæisk patent herpå. Vi har sidenhen bygget videre på selve produktserien, der både omfatter åbningssystemerne samt en masse styreelektronik. Actulux er derfor en mellemting mellem en virksomhed, der producerer elektronik, og en virksomhed, der producerer mekanik. 

Rejsen har ikke været uden bump på vejen. Da Actulux så ind i en lammet byggebranche under finanskrisen, var det nogle hårde år. Heldigvis faldt krisen sammen med, at en nordjysk kapitalfond bankede på døren og opkøbte Jens’ partners aktieandele. Beslutningen medførte, at Actulux kom stærkere igen efter krisen.

- Med kapitalfonden lykkedes det os at investere os ud af krisen i modsætning til andre virksomheder, der sparede sig igennem den. Det er det bedste, vi nogensinde har gjort. Da vi stod på den anden side af finanskrisen, havde vi et yderligere optimeret produktprogram, og siden da har vi ikke set os tilbage vækstmæssigt.

Det er dermed kun gået én vej siden da, og det er fremad. I 2015 blev Actulux opkøbt af en familieejet koncern fra Tyskland, som har givet virksomheden rum til fortsat at være sig selv.

- Det har været et godt ægteskab, hvor vi stadig får lov at drive virksomheden som vores egen. Vi har formået at fastholde væksten og er nu i dag vokset til 75 medarbejdere.

VOKSEVÆRKET PRESSER PÅ

Med den stigende vækst, stod Actulux over for en ny forhindring: omgivelserne i Hadsund var simpelthen blevet for små. En beslutningsproces blev derfor igangsat for at finde ud af, hvor Actulux’ fremtid nu skulle ligge henne.

- For to år siden begyndte vi at afsøge nogle muligheder for, hvor vi kunne udvide. Helt lavpraktisk placerede vi knappenåle på et kort og fik indkredset en trekant, hvori vi kunne placere os for at beholde vores medarbejdere. Som udgangspunkt ville vi egentlig godt blive i Hadsund af hensyn til vores ansatte, men vi kunne ikke finde en grund, der passede til vores behov.

Vi fik derefter øjnene op for Støvring. Af alle de mulige placeringer, som vi så på dengang, var Støvring nemlig bedst i forhold til beliggenhed og pris. Vi fandt den rette grund i Porsborgparken. Her havde vi stort set frit valg af byggegrunde. Vi endte med at købe tre sammenhængende grunde i den nordlige ende, hvor to af dem vender ud mod E45.

Den nye adresse i Porsborgparken kommer ikke uden en række fordele. Udover at have sikret virksomheden en ny fast base, hvor Actulux kan boltre sig på hele 7000 kvadratmeter langt ud i fremtiden, kommer beliggenheden også med andre frynsegoder. Blandt andet indså Actulux hurtigt, at nærheden til motorvejen skaber stor synlighed i forhold til rekruttering.

- På kundesiden, tror jeg ikke, at beliggenheden ved motorvejen gør en forskel for os som virksomhed, eftersom vi handler B2B samt eksporterer størstedelen af dét, som vi producerer. Men på employer-branding vil synligheden klart gøre en forskel. Det kunne vi se allerede før vi flyttede ind, hvor vi fik mange interesserede henvendelser. I forhold til rekruttering af specialister, har vi derfor et ekstra argument fordi vi ligger synligt og godt.

Det er ikke alene tilgængeligheden for de potentielle medarbejdere, der er en fordel. Som en virksomhed, der slår meget på eksport uden for Danmarks grænser, er nærheden til de større byer en tydelig sidegevinst.

- Vi har mange udenlandske gæster, der typisk flyver til Aalborg Lufthavn. Disse indlogeres i Aalborg, hvor vi relativt nemt kan servicere dem og fragte dem til og fra virksomheden. I den forbindelse ligger Støvring rigtig godt.

At igangsætte et nybyggeri, har givet Actulux frie tøjler til at sætte sit helt personlige præg på byggeriet. Dette har virksomheden udnyttet til at få indtænkt sine værdier på kreativ vis.

- Den nye base i Støvring er bygget lige til os. Vi er en virksomhed, der ledelsesmæssigt ønsker at bruge både hjerte og forstand. Actulux’ værdier bygger på, at vi ikke kun vil bruge hovedet til at tage kloge beslutninger, men vi vil også bruge hjertet til at skabe en form for fællesskab i hele virksomheden. Alle medarbejdere skal føle, at de har en vigtig plads på holdet. Det er dog en vanskelig følelse at fastholde desto flere vi bliver. Vi forsøger alligevel at arbejde med det i hverdagen. Vi har blandt andet stræbet efter at lave et byggeri, der rækker udover et traditionelt industribyggeri, ved at inkorporere vores værdier heri. Det kommer for eksempel til syne i etableringen af en atriumgård inde midt i vores byggeri, som både produktionen og administrationen kigger ud imod. På den måde kan alle faktisk se hinanden således, at vi bindes sammen som ét samlet fællesskab.

ET SUCCESFULDT SAMARBEJDE

Selvom det nye byggeri i Støvring kommer med åbenlyse fordele, har beslutningen ikke været nem at træffe.

- Det har været en kæmpe beslutning for os at rykke teltpælene op fra en by, som har bragt os fra start til nu at være en virksomhed, der er godt på vej. Selve processen har heller ikke været lige nem at gå til rent praktisk. Det er et stort projekt at flytte en virksomhed fra én kommune til en anden, og det kræver både forberedelse og forhandlinger. Om samarbejdet med Rebild Kommune har Jens imidlertid kun positive ting at sige.

- Jeg fornemmede ved første møde, at kommunen ville os. Jeg oplevede en erhvervschef i Jane Bejlegaard Lindberg, der var utroligt imødekommende. Samtidig havde kommunen forståelse for, at det var en stor beslutning for os at flytte kommuner med alle de medarbejdere, som vi nu engang er. Vi gik ind i realitetsforhandlinger, hvor vi havde møder med den daværende borgermester og kommunaldirektøren. Under disse møder mærkede vi tydeligt en vilje for at få en handel igennem.

Fra start var det et krav fra Actulux’ side, at processen ikke tog længere tid end nødvendigt. Skrækhistorier fra øvrige virksomheders oplevelser med lange ventetider i andre kommuner spøgte i baghovedet, men for Actulux blev erfaringerne gode.

- Helt afgørende for os var, at vi havde tillid til, at der blev taget hånd om tingene. Og det må vi sige, at der er blevet. Vi har hørt om andre kommuner, der har haft en meget lang sagsbehandlingstid, og sådan noget har vi ikke turdet kaste os ud i. Fra start sagde vi derfor, at vi havde brug for, at arbejdet hos kommunen ikke trak i langdrag. Vi blev glædeligvis prioriteret. Kommunen arbejdede virkelig på at minimere sagsbehandlingstiden, så de mange godkendelser ikke endte med at ligge på hold i en stor bunke.

Fra den interne beslutningsproces gik i gang til Actulux rykkede ind i det nye byggeri den 1. november 2022, gik der godt og vel to år. Processen kunne have varet kortere tid, hvis det ikke lige var på grund af benspænd fra en global pandemi.

- Vi var startet med den interne beslutningsproces i forhold til at ville bygge vores eget, men pludselig så vi ind i en nedlukning af samfundet under corona. Derfor klappede vi lige hesten for en stund og endte med at udskyde vores beslutning om at bygge nyt med et års tid.

Trods mange overvejelser og bekymringer, har flytningen var en succes – ikke mindst takket været samarbejdet mellem Actulux, Business Rebild og de øvrige kommunale afdelinger. I den forbindelse har dialogen klart været afgørende for det gode samarbejde.

- I fasen med køb af grund og byggesagsbehandling har jeg kun positivt at sige. Jeg har oplevet en rigtig god form for løsningsorienteret dialog. Selvom der måske opstod nogle knaster, som der nu engang gør, var kommunens tilgang, at vi tog dem derfra og fik dem løst. Jeg kan derfor ikke sætte en finger på den del.

HVAD MED FREMTIDEN?

Nu hvor Actulux er ved at finde sig til rette i sit nye hjem, kredser tankerne sig naturligvis om fremtiden. Det er ingen hemmelighed, at en ny krise presser sig på. Selvom udviklingen bekymrer Jens, skal det ikke slå skår i glæden over det nye byggeri og de fremtidige ambitioner.

- Som en del af en leverandør til byggebranchen, vil vores omsætning som udgangspunkt dale, hvis konjunkturen går nedad. Vi kan forhåbentlig kompensere med at have nogle markedsandele med produkter rundt omkring i Europa. Jeg er derfor ikke nervøs for de dele, som vi selv kan påvirke i positiv retning. Det er dog ikke til at vide, om vi kan bevare den vækst, som vi har haft indtil nu. Det er klart vores ambition at vækste fortsat, men jeg ved ikke, om konjunkturen bliver hårdere ved os end væksten i forhold til markedsandelene. Fremtiden for byggeri er usikker, og vi må som ansvarsfuld virksomhed forsøge at navigere derefter. Selvom vi er glade for at have købt en grund og har ambitioner om at bygge en yderligere etape, må vi derfor have en ydmyg tilgang.

Med krydsede fingre for, at virksomhedens fremtid flasker sig, byder vi her i kommunen et stort velkommen til Actulux

Hør Actulux fortælle om deres tilflytning

Dronefotos

Skal din virksomhed have nye rammer? 

Lad os hjælpe dig med finde den rigtige løsning. 

Bo

Kontakt Bo Christensen 

Mobil: 61 92 91 60 
E-mail: boch@rebild.dk

Monsido statistik