Et fællesskab der er svært at forlade

Virksomhedsfællesskabet Business Park Nord i Støvring har stor succes som virksomhedsfællesskab. En væsentlig del af forklaringen på succesen er stedets helt særlige ånd, fortæller direktør Brith Lund Jørgensen.

Postadressen Østre Allé 6 i Støvring skiller sig ud fra de fleste, ikke mindst fordi den deles af mere end 80 virksomheder og Business Park Nord, der giver husly til de mange virksomheder i forskellige størrelser.

Virksomhedsfællesskabet lægger adresse til alt fra kontorer og lagerfaciliteter til webshops, og det giver en helt særlig dynamik til stedet, fortæller direktør for Business Park Nord (BPN), Brith Lund Jørgensen.

- Der opstår et fællesskab, hvor vi kan hjælpe hinanden på kryds og tværs, og det er kernen i det, som vi vil med businessparken, siger hun.
BPN tilbyder mere end bare lokaler i forskellige størrelser til iværksættere, fortæller direktøren, for med lejemålet følger der en lang række ekstra services, der kan gøre de små virksomheders hverdag lettere.

Der er fælles kantine, fælles aftaler med fragtfirmaer, regnskabsservice, lagerservice, netforbindelse, gratis kaffe, pedelfunktion og meget mere.

BPN-MOR

Midt i alle tilbuddene sidder Brith Lund Jørgensen som den, der sparrer, koordinerer, inspirerer og lægger øre til både gode tider og dårlige tider for husets brugere.

- Jeg er jo kontaktpersonen for nye virksomheder, og det er derfor mig, der har den indledende snak. Jeg fortæller, hvad det er for en virksomhed, som vi har, og så står min dør ellers altid åben. Det kan være for succeshistorier, for at give et godt råd og nogle gange også privat hjælp. Nogen, der er blevet syg, skal skilles, eller nogen, der har problemer med børnene… Så er det mig, som man går ind og snakker med, siger Brith Lund Jørgensen.
Det er ikke uden grund, at mange kalder hende BPN-mor, og det er en rolle, der passer perfekt til Briths udadvendte væsen.

- Det står ikke i min ansættelseskontrakt, men jeg kan godt lide titlen BPN-mor. Jeg elsker det hus her, siger hun og beskriver, hvordan hun tanker op, hver gang hun træder ind ad døren til BPN.

Gerne i følgeskab med sin faste assistent og ”trivselsambassadør”, hunden Baloo, der har eget skilt ved døren til hendes kontor. Baloo er en moden golden retriever med et roligt sind, og den er altid klar til lidt ”snak” over babyhegnet ind til Briths kontor.

- Han giver anledning til mange af mine gode snakke med både gæster og folk fra huset, fortæller hun.

HOLDER FAST I DET OPRINDELIGE

Brith Lund Jørgensen, der har stået i spidsen for Business Park Nord i de seneste syv år, understreger, at hun blot lader stedet leve videre ud fra de tanker, som Erik Rauff havde, da han oprettede businessparken i 2003.

- Når man har flere virksomheder under ét tag, kan der opstå synergi. Vi er her ikke kun for at leje lokaler ud. Vi vil skabe det her særlige fællesskab og se menneskene, der hvor de er, og det de har behov for, siger hun.

FÆLLES KANTINE OG KAFFEBRØND

Husets centrum både fysisk og psykisk er den store kantine og café, hvor folk møder hinanden i løbet af dagen, når de henter kaffe, spiser frokost eller møder gæster. Det lokale er en vigtig del af stedets ånd, fortæller Brith Lund Jørgensen.

- Kaffen er betalt over huslejen, så de fleste skal ned og hente kaffe i kantinen hver morgen. Det er et samlingssted, som giver mulighed for at hilse på hinanden og opbygge relationer.

Brith Lund Jørgensen

Ved frokosten kan vi se, at folk mødes på tværs af firmaer og hygger sig i kantinen, inden de går tilbage til deres egne opgaver igen, siger hun. 
Kantinen er også stedet, der giver mulighed for at holde sociale arrangementer. To gange om året får alle i huset mulighed for gratis at deltage i jule- og sommerfester, og i begyndelsen af november 2023 blev der holdt julemarked, hvor virksomheder fra huset kunne præsentere de varer, som de har på hylderne, til for eksempel firmagaver, festartikler, pynt og meget andet.

Det sociale er dog blot den lim, der holder virksomhederne sammen på tværs af brancher. For den enkelte virksomhed er det jo fortsat forretningen, som det handler om, og her tilbyder BPN sig som en god rugekasse for iværksættere, der kan hjælpe virksomhederne i de første år af deres tilværelse. For de flestes vedkommende handler det om vækst og de udfordringer, som det kan give.

- Vores hus er fleksibelt, så virksomhederne kan udvikle sig hos os. Hvis de får brug for et ekstra lokale, kan vi sørge for det. Vi kan slå et hul i væggen, og så har de adgang til lokalet ved siden af, og sådan hjælper vi dem hele tiden ved at vores rammer er fleksible på den vækstrejse, som de er på, siger Brith Lund Jørgensen, der selv har en fortid som iværksætter.

Det kan være en større opgave at opfylde så mange behov som muligt, fortæller direktøren, for selv om mange virksomheder kun er i huset i en afgrænset periode, kan det være svært at finde plads til det hele.

- Udfordringen er jo, når de skal forlade BPN og alle de muligheder, som vi tilbyder, for at stå helt på egne ben, lyder det fra Brith Lund Jørgensen.

BPN har både en intern og en ekstern venteliste, hvor den eksterne i efteråret 2023 er på 15 iværksættere, der venter på at komme ind i den attraktive varme på Østre Allé.

Blandt de mange tilbud til lejerne er også fælles aftaler med fragtfirmaer.
- Der kommer i omegnen af 20 fragtbiler her hver dag. Vi er jo nærmest Støvrings miniposthus med mere end 35.000 pakker ud af huset hvert år. Det giver mulighed for at forhandle gode priser hos for eksempel GLS, siger Brith Lund Jørgensen.

BPN tilbyder mod betaling lagerservice, der kan dække alt fra praktisk hjælp i spidsbelastninger til faste aftaler over længere tid, og der er også tilbud om regnskabsservice til iværksætterne.

- Vores økonomiansvarlige tager sig i øjeblikket af regnskabet for 15 virksomheder i huset, fortæller direktøren.

NEJ TIL UDVIDELSE

Business Park Nords store succes og ventelister kunne godt give tanker om udvidelser, men det bliver næppe aktuelt, hvis man spørger Brith Lund Jørgensen.

- Vi har talt om det, også allerede før min tid har det været overvejet, og vi har faktisk også en byggegrund til rådighed. Men uanset hvad, så når vi hver gang frem til, at de her 10.500 kvadratmeter simpelt er det, vi er. Vi kan ikke skabe den særlige stemning i et nyt byggeri, siger hun.

- Jeg synes, at den her bygning er så fed, fordi den er bygget, som den er. Den har den her ”skæve” opbygning. Vores lagerrum har været et stort lokale, men nu bygger vi vægge op, piller ned og bygger om. Vi laver dit og dat, og det koster frygtelig mange penge. Men det gør vi, fordi det er sjælen i netop den her bygning, og det der er det fede ved stedet. Så hellere justere og bygge om end at bygge nyt, siger direktøren for Business Park Nord, Brith Lund Jørgensen.

Monsido statistik